Video trends van 2022 deel I
Blog

Video trends van 2022 deel I

4 min Leestijd

Online video is populairder dan ooit. Al jaren groeit de aanwezigheid van video, op het moment is video zelfs de belangrijkste vorm van media binnen marketing, adverteren, social media en communicatie. In deze blog vertellen we je wat de verwachte video trends zijn voor dit jaar!

Waarom video

Waarschijnlijk de meest belangrijke reden voor het gebruik van video is aandacht trekken. Het merendeel van ons stopt meteen met scrollen als ze een video voorbij zien komen op hun tijdlijn of op een pagina van een website. Naast aandacht trekken blijft video ook beter in je geheugen hangen. Goede video’s zijn visueel aantrekkelijk, persoonlijk en laagdrempelig om naar te kijken. Het maken van een video kostte voorheen veel tijd en geld maar de laatste jaren is het maken van video-content veel betaalbaarder geworden. Zo kan je met je eigen telefoon en de apps die er op staan al heel gemakkelijk zelf een video produceren. 

Video trends uit voorgaande jaren

TikTok

In de afgelopen jaren hebben we kennis kunnen maken met een nieuwe trend in video-content land: TikTok. De mobiele app, voorheen bekend als Musical.ly, heeft in 2021 een mijlpaal bereik: 1 miljard actieve gebruikers. Een toename van 45 procent ten opzichte van een jaar daarvoor. Bij TikTok ligt de focus op korte video’s van maximaal 3 minuten. TikTok werkt voor een groot deel met trends. De video’s variëren van grappige video’s tot muziek video’s met speciale effecten.

Videocast & Visual radio

In 2019 lijkt daarbij podcast echt groot te zijn geworden. Als gevolg hiervan werd de ‘videocast’ ook een begrip: de video-opname van een podcast. Onder andere bekende YouTubers delen op hun YouTube kanaal video opnames van hun podcast. Daarnaast bestaat ‘visual radio’ al even, waarbij een camera in de radiostudio de interactie tussen presentatoren en gasten vastlegt. Radio 538 is daar een mooi voorbeeld van, zij maken elke week een weekoverzicht-video en daarnaast plaatsen ze dagelijks korte fragmenten film van de uitzendingen op hun social media kanalen. Een ander bekend voorbeeld is Serious Request van radiozender 3FM. Afgelopen jaar was de volledige actie live te volgen via verschillende live streams. 

Virtual reality

Wanneer marketeers het verkopen van een beleving voorop stellen, is het inzetten van virtual reality in videomarketing onmisbaar. De tool virtual reality (VR) maakte dan ook een opmars de afgelopen jaren. VR stelt ons in staat om bijvoorbeeld een bril te dragen die we nog niet gekocht hebben, een presentatie te oefenen voor een grote groep mensen of door een bijzonder landschap te fietsen waar we nog niet eerder zijn geweest. Ook de game-industrie heeft VR ruimschoots geïntegreerd in de productontwikkeling waardoor gamers hun spel intensiever beleven. 

De 6 grote social media video trends voor dit jaar

  1. Micro video’s zijn sinds 2020 in opkomst, vooral door de populariteit van TikTok. In 2022 lukt het Instagram Reels misschien wel om TikTok in te halen. 87% van de generatie-z TikTok-gebruikers is het ermee eens dat Reels erg veel op TikTok lijkt. Reels ontvangen op Instagram ook 22% meer betrokkenheid dan reguliere video-inhoud. Merken die inspelen op deze trend gaan daar veel uit kunnen halen dit jaar.
  2. De vlog industrie blijft groeien. Vlogs trekken dagelijks bekijks van 44% van de internetgebruikers. De grote verscheidenheid aan vlog-onderwerpen helpt de populariteit van de branch en deze stijging zal doorzetten in 2022.
  3. Studies tonen aan dat nano-influencers (degenen met minder dan 5.000 volgers) de hoogste betrokkenheid genereren, gevolgd door micro-influencers (gebruikers met 5.000-20.000 volgers). De reden hiervoor is dat het publiek micro- en nano-influencers als authentieker en betrouwbaarder beschouwen. 
  4. Met de populariteit van Instagram Stories en reels, is de verticale-video trend er een om te volgen in 2022. Facebook en YouTube ondersteunen ook verticale video’s, zoals te zien is via YouTube Shorts. Sinds 12 juli is YouTube Shorts beschikbaar in Nederland. YouTube-gebruikers kunnen met TikTok-achtige functies korte video’s maken en delen.
  5. Interactieve video’s is in opmars omdat het publiek wil communiceren met de merken en mensen die ze volgen. Gebruikers willen meer dan ooit in contact komen met de merken die ze volgen, en door interactieve video’s te bekijken, krijgen ze controle over hun ervaring waardoor deze meer gedenkwaardig wordt.
  6. Social media stories zullen naar verwachting een nog grotere trend worden in 2022. Kortstondige content zoals verhalen op social media trekken kijkers vanwege de tijdslimiet. Het verdwijnen van deze verhalen na 24 uur zorgt voor een succesvolle strategie voor klantbetrokkenheid.

Zoals je leest brengt 2022 veel social media videotrends met zich mee. Vond je dit nou een leuke blog? Houd dan deze pagina in de gaten want binnenkort verschijnt deel 2 waarin wij meer vertellen over video marketing trends, e-commerce video trends en overige technologieën. In de tussentijd lees je op onze blog pagina alles over ondertiteling.