Audio-description

Terug naar kennisbank

Wat is audio-description?

Audio-description, ook bekend als video-beschrijving of beschrijvende video, is een dienst die voornamelijk bedoeld is om visuele media, zoals televisieprogramma’s, films, theaterproducties en andere visuele inhoud, toegankelijk te maken voor mensen die blind of slechtziend zijn.

Het omvat het vertellen van belangrijke visuele elementen van een programma of productie tijdens natuurlijke pauzes in de dialoog of de audiogeluidtrack. Deze beschrijving omvat sleutelvisuele aspecten zoals acties, settings, gezichtsuitdrukkingen, kostuums en scènewisselingen, waardoor blinden of slechtzienden zich een mentaal beeld kunnen vormen van wat er op het scherm of podium gebeurt.

Meestal wordt audiodescriptie geleverd als een apart audiospoor of via gespecialiseerde apparaten, zoals audio-descriptie ontvangers of apps, die de beschrijving synchroniseren met de originele audio van het programma of de productie. Het verbetert de algehele toegankelijkheid en het plezier van visuele media voor mensen met een visuele beperking, waardoor ze volledig kunnen deelnemen aan de inhoud naast ziende kijkers.

Gerelateerde onderwerpen: