Ondertiteling voor doven en slechthorenden op televisie, hoe stel je het in?
Blog
2 min Leestijd

Ondertiteling voor doven en slechthorenden op televisie, hoe stel je het in?

Laatst gewijzigd op 15 november 2023.

Het is tegenwoordig belangrijk dat televisieprogramma’s voor iedereen toegankelijk zijn, ondanks de gehoorcapaciteit. Zo wil je graag op de hoogte zijn van het laatste nieuws om te weten wat er in de wereld gebeurt. Ondertiteling speelt hierbij een essentiële rol.

Door gesproken woorden en geluiden om te zetten in tekst kunnen doven, slechthorenden, en anderen met gehoorproblemen zonder problemen televisie kijken. In deze blog leggen we uit hoe je ondertiteling kunt instellen voor televisieprogramma’s, zodat deze voor iedereen toegankelijk zijn.

In dit artikel

Waarom is ondertiteling belangrijk op televisie?

Ondertiteling speelt een belangrijke rol in het toegankelijk maken van televisieprogramma’s voor doven en slechthorenden. Het biedt een tekstuele weergave van gesproken dialogen, geluidseffecten en achtergrondmuziek. Hierdoor worden mensen met gehoorproblemen niet meer uitgesloten, aangezien ze dankzij ondertiteling de inhoud van een programma kunnen volgen (NOS, 2023).

Bovendien is ondertiteling ook waardevol voor mensen die een andere taal leren of kijken in een lawaaierige omgeving. Het vergroot dus de toegankelijkheid van televisie voor een breder publiek.

Hoe werkt het instellen van ondertiteling?

Het instellen van ondertiteling op je televisie is heel eenvoudig, maar kan verschillen afhankelijk van de dienst of provider die je gebruikt. Hieronder zie je hoe je stapsgewijs ondertiteling kunt instellen op de televisie.

Ondertiteling instellen met Teletekst 888

Teletekst 888 is een populaire methode om ondertiteling in te schakelen voor programma’s op televisie. Volg de onderstaande stappen om ondertiteling in te stellen met Teletekst:

 1. Start de tv en zorg ervoor dat de uitzending die je wilt bekijken is ingeschakeld.
 2. Druk op de afstandsbediening op de knop voor teletekst (meestal aangeduid met “TT” of “Teletext”).
 3. Zoek het teletekstnummer 888 voor ondertiteling.
 4. Als er ondertiteling beschikbaar is voor de huidige uitzending verschijnt de ondertiteling in beeld.

Ondertiteling instellen met KPN

Heb je KPN als televisieprovider? Volg de onderstaande stappen om ondertiteling in te stellen:

 • Start de tv en zorg dat een uitzending is ingeschakeld.
 • Druk kort op de pijl naar beneden van de navigatie ring op je afstandsbediening. De infobalk wordt nu zichtbaar.
 • Druk daarna op het wit gemarkeerde ondertitel icoon dat lijkt op een tekstballonnetje. De ondertiteling is nu ingeschakeld. Als je naar een andere zender gaat, blijft de ondertiteling ingeschakeld.

Ondertiteling instellen met Ziggo

Heb je Ziggo als televisieprovider? Om ondertiteling voor uitzendingen in te stellen verschillen de instructies per televisieontvanger. Bekijk de handleiding om ondertiteling in stellen voor Ziggo.

Ondertiteling voor Npostart.nl

Steeds meer mensen kijken televisieprogramma’s terug via npostart.nl. Volg de onderstaande stappen om ondertiteling in te schakelen via Npostart.nl:

 • Ga naar npostart.nl en start een uitzending.
 • Klik rechtsonder op tandwieltje om naar instellingen te gaan.
 • Klik op ondertiteling en schakel je gewenste taal in.
 • De ondertiteling is ingeschakeld voor de uitzending.

Gebruikte bronnen

 • Vries, B., 2023, Ondertiteling voor slechthorenden ontbreekt vaak: ‘Vorm van uitsluiting’, https://nos.nl/artikel/2470872-ondertiteling-voor-slechthorenden-ontbreekt-vaak-vorm-van-uitsluiting.