Ontdek de 9 beste lettertypes voor ondertiteling
Blog
4 min Leestijd

Ontdek de 9 beste lettertypes voor ondertiteling

Laatst gewijzigd op 15 november 2023.

Ondertiteling is een belangrijk onderdeel van de kijkervaring. Of je nu een film in een vreemde taal kijkt of een verhaal wilt volgen zonder geluid. Een aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien, is het kiezen van het juiste lettertype.

Een duidelijk lettertype draagt bij aan een soepele kijkervaring en versterkt de boodschap die wordt overgebracht. In deze blog leggen we uit waarom een duidelijk lettertype zo belangrijk is voor ondertiteling. Ook geven we tips van negen lettertypes die je het beste kunt gebruiken voor ondertiteling.

In dit artikel

Waarom is een duidelijk lettertype belangrijk?

Een duidelijk lettertype is belangrijk voor ondertiteling vanwege leesbaarheid en toegankelijkheid. Het garandeert dat kijkers, ongeacht het schermformaat, snel en moeiteloos de tekst kunnen begrijpen. Dit draagt bij aan een vloeiende kijkervaring en maakt de content toegankelijk voor een breed publiek, inclusief mensen met visuele beperkingen. 

Het juiste lettertype verbetert ook de esthetische aantrekkingskracht en past zich aan bij de sfeer van de film of serie. Kortom, een duidelijk lettertype versterkt de communicatie en verhoogt de impact van de ondertiteling.

Wat zijn de beste lettertypes voor ondertiteling?

Het kiezen van het juiste lettertype draagt dus bij aan een betere kijkervaring. Hieronder hebben we negen lettertypes op een rij gezet die je het beste kunt gebruiken voor het toepassen van ondertiteling:

#1 Arial

Arial is één van de meest gebruikte lettertypes voor ondertiteling en om goede reden. Het is makkelijk leesbaar en beschikt over duidelijke karakters. Hierdoor is dit lettertype geschikt voor een groot aanbod aan films en series. Arial staat erom bekend dat het geen unieke uitstraling heeft. Wil je juist een uniek lettertype hebben voor je video? Dan is het beter om te kiezen voor één van de onderstaande lettertypes.

#2 Antique Olive

Antique Olive is een geschikt lettertype voor videocontent en ondertiteling, vanwege de klassieke stijl en unieke uitstraling. Het is onder andere ideaal voor grote schermen als digitale borden. Het gebruik van bijvoorbeeld een zwarte achtergrond helpt om het Antique Olive lettertype opvallender en duidelijker te maken.

#3 Archivo

Van alle lettertypes in dit lijstje is Archivo het minst populaire lettertype voor ondertiteling. Het is een groot lettertype en beschikt niet over elegante vormen. Voor video’s waarbij de lettertypes duidelijk moeten zijn en vormgeving een minder belangrijke rol speelt, is dit een geschikt lettertype.

#4 Futura

Futura is een uitstekende keuze voor bijzondere promotievideo’s vanwege zijn schreefloze ontwerp (kleine streepjes aan het uiteinde van een letter), flexibiliteit en leesbaarheid. De standaard versie van dit lettertype is ideaal voor ondertiteling, terwijl er ook versies zijn van dit lettertype voor kleinere schermen. Dit lettertype past bij vrijwel elke tekst en geeft je content een futuristische uitstraling.

#5 Helvetica

Helvetica is een populair lettertype voor veel omroepen en reclamebedrijven. Helvetica heeft een volle vulling en een concrete uitstraling. Met Helvetica heb je veel mogelijkheden qua stijlen, waaronder Condensed Bold, Condensed Black, Thin, Thin Italic, Light, Light Italic en UltraLight. Het bijzondere is dat voor Helvetica zelfs een documentaire is gemaakt, dus dat laat zien hoe speciaal dit lettertype is.

#6 Roboto

Roboto, ontwikkeld door Google, is het gebruikte lettertype voor ondertiteling van Youtube. Het valt op door zijn vriendelijke rondingen, wat het lezen aangenaam maakt. Bovendien biedt Roboto een ruime keuze aan stijlen en lengtes, waardoor je het kunt gebruiken voor verschillende schermformaten en vooral geschikt is voor lange zinnen in ondertiteling.

#7 Times New Roman

Times New Roman is een lettertype dat een uitstekende leesbaarheid heeft. Dit lettertype is speciaal ontwikkeld voor The Times en werd veel gebruikt in de oudere versies van Microsoft Word. Times New Roman is een klassiek lettertype dat eenvoud uitstraalt en laat ondertiteling er verfraaid uitzien. Dit lettertype is bijvoorbeeld ideaal voor ondertiteling met veel korte zinnen.

#8 Tiresias

Tiresias is een uitstekende keuze voor ondertiteling vanwege zijn duidelijkheid en leesbaarheid, vooral voor slechtzienden. Dit lettertype wordt zelfs standaard gebruikt door de BBC. Met verschillende stijlen biedt Tiresias unieke en heldere opties, waardoor het ideaal is voor het overbrengen van veel informatie aan kijkers via tekst op het scherm.

#9 Verdana

Verdana is een gecondenseerd lettertype, dit betekent dat de breedte van het lettertype kan worden verkleind en de tekst nog steeds leesbaar blijft. Dit is ideaal voor kleine schermen zoals mobiele telefoons en kleine tablets, en voegt frisheid toe aan je video. Wanneer je op een groot scherm de nadruk wilt leggen op de video en niet op het lettertype, is dit ook een ideaal lettertype.

Lettertypes zorgen voor betere leesbaarheid

Kortom, het kiezen van het juiste lettertype voor ondertiteling is een belangrijke overweging voor filmmakers en content creators. Het heeft invloed op de leesbaarheid, esthetiek en toegankelijkheid van de content.

Bij het selecteren van een lettertype is het belangrijk om rekening te houden met de context van de film of serie, de doelgroep en de esthetische voorkeuren. Met de juiste keuze van onder andere het lettertype kun je de impact van je film of serie vergroten en het publiek een betere kijkervaring bieden. Probeer het eens!