Ondertiteling Premiere Pro: In maximaal 5 stappen je video’s ondertitelen
Blog
3 min Leestijd

Ondertiteling Premiere Pro: In maximaal 5 stappen je video’s ondertitelen

In dit artikel leggen we je uit hoe je in Premiere Pro op twee verschillende manieren video’s kan ondertitelen en hoe je de ondertiteling kan bewerken in Premiere Pro.

Hoe voeg ik ondertiteling toe aan een Premiere Pro-Video?

Optie 1 is handmatig. Hierbij typ en time je de ondertiteling zelf.
Optie 2 is automatisch. Hierbij upload je een automatisch gegenereerd SRT-bestand via Triple8 en importeer je dit bestand in Premiere Pro. 

Ondertiteling handmatig toevoegen in Premiere Pro

Om handmatig je ondertiteling toe te voegen aan video kun je de volgende stappen volgen: 

 1. Open de video in Premiere Pro
  ondertiteling Premiere Pro - importeer video

 2. Klik op “Nieuw item”, daarna op “Ondertiteling” (of “Captions” als je de instellingen in het Engels hebt staan) en kies voor “Open Captions”
  ondertiteling Premiere Pro - ga naar captions

 3. Sleep vervolgens de Open Captions naar je tijdlijn en verleng de balk tot waar nodig.
  ondertiteling Premiere Pro - sleep open captions naar je tijdlijn

 4. Dubbelklik op Open Captions en verander de tekst in de Captions tab


 5. Klik op + voor een volgend tekstblok
  ondertiteling Premiere Pro - klik op + voor volgend tekstblok

Ondertiteling automatisch toevoegen met SRT-bestand

Wat je veel tijd en moeite gaat besparen is door gebruik te maken van ondertiteling SRT bij je video. Dit kan heel gemakkelijk door je video te uploaden in de Triple8 editor. Binnen 5 minuten is het SRT-bestand te downloaden, vervolgens kun je deze importeren in Premiere Pro. 

Als je al wel over het SRT-bestand beschikt van je video, dan heb je binnen 1 minuut ondertiteling toegevoegd aan je video in Premiere Pro. Hoe je dat doet, lees je in het volgende stappenplan:

 1. Open je video in Premiere Pro
 2. Ga naar “Bestand”, kies “Importeren..” en klik op het SRT-bestand
 3. Sleep het bestand vanuit het Project naar de tijdlijn en plaats de ondertiteling op de juiste timing om te corresponderen met de audio.

Ondertiteling bewerken in Premiere Pro

Wanneer de tekst niet goed zichtbaar is of wanneer er een fout in de ondertiteling zit is dat gemakkelijk op te lossen. In Premiere Pro kun je de tekst, maar ook de stijl van de ondertiteling bewerken:

 1. Open de video en importeer het SRT-bestand in Premiere Pro
 2. Dubbelklik op de ondertiteling balk en pas in de Captions tab de tekst aan
 3. Bewerk in deze tab het font, de kleur en stijl van de ondertiteling naar wens

Premiere Pro 15.0

Sinds maart 2021 is Premiere Pro 15.0 beschikbaar. Groot voordeel van deze nieuwste versie is dat de workflow voor het ondertitelen van je video is verbeterd. Hieronder volgt het nieuwe stappenplan voor het maken van ondertiteling in Premiere Pro 15.0:

 1. Klik op “Ondertiteling” of “Captions” wanneer je de instellingen in het Engels hebt staan. Premiere opent hierna het Tekst panel aan de linkerkant. 
 2. In het tekstpanel heb je een aantal opties, kies voor “Create New Caption Track”
 3. Hierna verschijnt er nieuw menu waar je “Ondertiteling” selecteert
 4. Klik op + om een nieuw tekstblok te openen, typ hierin de gesproken tekst

Wanneer je bent begonnen met het uitschrijven van de gesproken tekst zul je zien dat onderin het scherm de ondertiteling een eigen speciale track heeft gekregen. Deze track maakt het aanpassen van de gemaakte ondertiteling heel eenvoudig omdat je ze nu kunt verschuiven, net zoals je al kan met videoclips etc. Houd er rekening mee dat terwijl je ondertitels op de ondertitelingstrack aanpast, de timing voor je ondertiteling in het tekstpaneel ook automatisch wordt bijgewerkt. 

Verschil Premiere Pro en Triple8

Groot verschil tussen Premiere Pro en Triple8 is dat je in Premiere Pro nog altijd zelf de ondertiteling moet typen, terwijl Triple8 dit werk voor jou doet. Dat scheelt aanzienlijk veel tijd. De timing van de tekst wordt in Triple8 heel nauwkeurig en automatisch gedaan. Daarnaast kan je met Triple8 ook je video’s vertalen in meer dan 10 talen. 

Meer tips voor video’s ondertitelen?

Ben je benieuwd hoe je ondertiteling toevoegt op bewerkingsprogramma iMovie of op socialmediakanalen zoals YouTube en LinkedIn? Bekijk dan onze ultieme gids voor video’s ondertitelen voor meer informatie.