Video trends van 2024
Blog
11 min Leestijd

Video trends van 2024

Laatst gewijzigd op 6 februari 2024.

Online video is populairder dan ooit. Al jaren groeit de aanwezigheid van video en op dit moment is video zelfs de belangrijkste vorm van media binnen marketing, adverteren, social media en communicatie. Als socialmediacontent maker is het belangrijk om je aan te passen aan de voorkeuren en verwachtingen van het publiek. Doordat jij je daarbij aansluit, zul je betere resultaten halen: je video’s worden effectiever en onderscheidend. In deze blog vertellen we je graag wat de verwachte video trends zijn voor dit jaar.

In dit artikel

Waarom videocontent belangrijk is

Videocontent is belangrijk omdat het een krachtig middel is om aandacht te trekken, informatie over te brengen en te verbinden met een publiek. Hieronder vertellen we je waarom video’s zo sterk zijn voor het versterken van jouw boodschap.

#1 Aandacht trekken

In een wereld waarin we constant worden overspoeld met informatie, is het belangrijk om op te vallen. Video’s zijn een geweldige manier om de aandacht van mensen te trekken. Ze zijn visueel aantrekkelijk en brengen informatie op een levendige en boeiende manier over. Het merendeel van de mensen stopt meteen met scrollen als ze een video voorbij zien komen op hun tijdlijn of een pagina van een website.

HubSpot zegt dat als je een video toevoegt aan de pagina waar mensen voor het eerst op belanden (landingspagina), de kans dat die mensen actie ondernemen en bijvoorbeeld iets kopen, met 86% toeneemt.

#2 Informatie overbrengen

Video’s zijn een effectieve manier om informatie over te brengen. Het is daarom zeer geschikt om complexe concepten te verduidelijken, instructies te geven of verhalen te vertellen. Naast aandacht trekken blijft video ook beter in je geheugen hangen. Goede video’s zijn visueel aantrekkelijk, persoonlijk en laagdrempelig om naar te kijken. Op deze manier wordt het eenvoudiger om informatie op te nemen.

#3 Verbinden met een publiek

Video’s zijn ook een krachtig middel om te verbinden met een publiek. Hiermee bouw je effectief een band op met je publiek, zoals klanten, werknemers of andere mensen die betrokken zijn bij het bedrijf. Video’s wekken ook sneller emoties op en laten mensen eerder lachen, huilen of nadenken. Het is daarnaast een ideaal middel om mensen te motiveren, inspireren of te activeren.

Toegankelijkheid van videocontent

Voorheen was het maken van een video ingewikkeld en kostte het veel geld en tijd. De laatste jaren is het veel makkelijker en goedkoper geworden om video’s te maken. Het mooie is dat je nu met gewoon je telefoon en de apps die erop staan heel simpel zelf een video kunt maken. Je hebt dus geen dure apparatuur of uitgebreide kennis nodig. Het is nu voor iedereen mogelijk om creatief te zijn en leuke video’s te produceren.

De behoeften veranderen

De wereld verandert snel, en daarmee ook wat mensen verwachten van de video’s die ze bekijken. Hier zijn enkele trends die we zien:

 • Mensen hebben steeds minder tijd
  Ze willen snel en gemakkelijk informatie tot zich nemen.
 • Mensen willen echtheid en authenticiteit
  Ze willen merken zien die eerlijk zijn over wie ze zijn en wat ze doen.
 • Mensen willen betrokken worden
  Ze willen niet alleen kijken, maar ook meedoen.

Hoe kun je aan deze behoeften voldoen?

Er zijn een aantal manieren om aan deze behoeften te voldoen. Hier zijn enkele tips:

 • Maak korte video’s: gebruikers hebben steeds minder tijd en aandacht voor lange video’s. Korte video’s van 30 seconden of minder zijn daarom de ideale manier om je publiek te bereiken en betrokken te houden.
 • Maak authentieke video’s: mensen zijn op zoek naar video’s die ze kunnen vertrouwen en die zich kunnen relateren. Authentieke video’s laten zien wie je bent als merk en als individu, en ze helpen je om een ​​persoonlijke connectie met je publiek op te bouwen.
 • Maak interactieve video’s: Interactieve video’s zijn video’s waarin de kijker de mogelijkheid heeft om te reageren of deel te nemen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van polls, vragen of opdrachten. Interactieve video’s betrekken en activeren je publiek, en tonen dat je waarde hecht aan hun input en hen een stem wilt geven.

Video trends van het afgelopen jaar

Inmiddels weet je dat video een krachtig medium is dat steeds belangrijker wordt in onze samenleving. Het afgelopen jaar zagen we een aantal interessante trends op het gebied van video. Hieronder hebben we ze allemaal op een rijtje gezet:

1. TikTok

TikTok is nog steeds de populairste app voor korte video’s. In 2023 had de app meer dan 2 miljard actieve gebruikers. De video’s op TikTok zijn steeds creatiever en interessanter geworden, en de app wordt steeds vaker gebruikt voor marketingdoeleinden. Bij TikTok ligt de focus op korte video’s van maximaal 3 minuten. TikTok werkt voor een groot deel met trends. De video’s wisselen van grappige video’s tot muziekvideo’s met speciale effecten.

Live video’s zijn een steeds populairdere trend op TikTok. Dit komt doordat live video’s een meer interactieve ervaring bieden voor kijkers. Ze kunnen live vragen stellen aan de makers van de video, of ze kunnen zelf meedoen aan de video.

2. Videocast & Visual radio

Tegenwoordig weet bijna iedereen wat een podcast is. Hiermee ontstond het concept van de ‘videocast’: de video-opname van een podcast. Bekende YouTubers begonnen video-opnames van hun podcasts te delen op hun YouTube-kanalen.

Tegelijkertijd was ‘visual radio’ al in opkomst, waarbij een camera in de radiostudio de interactie tussen presentatoren en gasten vastlegde. Een goed voorbeeld is Radio 538, dat wekelijks samenvattingsvideo’s maakte en dagelijks korte fragmenten deelde op social media. Een ander voorbeeld was Serious Request van 3FM, dat live te volgen was via verschillende livestreams.

Videocasts zijn in 2024 nog populairder geworden bij zowel consumenten als bedrijven. Consumenten vinden het leuk om videocasts te kijken van hun favoriete podcasts, en bedrijven gebruiken videocasts om hun producten of diensten te promoten.

3. Virtual reality

Virtual Reality (VR) is de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden in videomarketing, vooral wanneer marketeers de nadruk leggen op het verkopen van een unieke beleving. VR biedt de mogelijkheid om een virtual reality-bril te gebruiken voor verschillende ervaringen. Denk aan het oefenen van presentaties of het verkennen van onbekende landschappen.

En niet alleen in marketing; ook games worden nu nog meeslepender dankzij VR. In 2024 blijft VR een populair en krachtig middel voor unieke visuele ervaringen.

De 7 grote socialmediavideo trends voor 2024

Socialmediavideo wordt steeds belangrijker omdat steeds meer mensen actief zijn op platforms zoals Facebook, Instagram en TikTok. Mensen gebruiken deze platforms niet alleen om te socializen, maar ook als een onderzoeksmiddel. Voor ze iets kopen, kijken ze eerst op social media om informatie te zoeken en te delen.

#1 Microvideo’s blijven populair

Microvideo’s, zoals TikTok- en Instagram Reels of Stories, zijn al enkele jaren populair en deze trend zal in 2024 blijven aanhouden. Dit komt doordat mensen steeds minder tijd en aandacht hebben voor lange video’s. Microvideo’s zijn daarom de ideale manier om je publiek te bereiken en betrokken te houden. Ze zijn kort, pakkend en gemakkelijk te bekijken op mobiele apparaten.

Microvideo’s in de vorm van verticale video’s zijn nog belangrijker geworden. Steeds meer mensen kijken video’s op hun mobiele telefoon en verticale video’s zijn hier beter op afgestemd. Merken die inspelen op deze trend gaan daar veel uit kunnen halen dit jaar.

#2 TikTok shopping wordt commercieel aantrekkelijker

TikTok shopping is een functie op TikTok waarmee gebruikers producten kunnen kopen via de app. Deze functie is in 2020 gelanceerd en is sindsdien steeds populairder geworden. In 2024 zullen we zien dat meer bedrijven TikTok gaan gebruiken om hun producten en diensten te verkopen.

Er zijn een aantal redenen waarom TikTok shopping commercieel aantrekkelijk is. Ten eerste heeft TikTok een groot en betrokken publiek. De app heeft meer dan 1 miljard actieve gebruikers, waarvan een groot deel jonger is dan 30 jaar. Deze groep is een belangrijke doelgroep voor veel bedrijven.
Ten tweede maakt TikTok het makkelijk om producten te kopen. Gebruikers kunnen producten kopen met een enkele klik of tik. Dit maakt het voor hen gemakkelijk om impulsenkoopjes te doen.

#3 Live video’s worden steeds populairder

Live video’s zijn een steeds populairdere trend op social media. Dit komt doordat live video’s een meer interactieve ervaring bieden voor kijkers. Ze kunnen live vragen stellen aan de makers van de video, of ze kunnen zelf meedoen aan de video.

Live video’s zijn ook een geweldige manier om een ​​gevoel van gemeenschap te creëren. Kijkers kunnen met elkaar in contact komen en elkaars ervaringen delen. Dit kan leiden tot een sterkere band tussen kijkers en makers. Het speelt meteen in op het stukje interactie waar mensen inmiddels veel waarde aan hechten.

Augmented reality (AR) en virtual reality (VR) worden steeds toegankelijker

Augmented Reality (AR) is een technologie die digitale informatie toevoegt aan de werkelijke wereld. Dit kan via een smartphone, tablet of speciale AR-bril. De digitale informatie bestaat uit beelden, video’s, 3D-modellen of tekst. Zo kun je een meubelstuk in je woonkamer plaatsen om te zien of het past, of je kunt een auto in verschillende kleuren bekijken voordat je hem koopt.

Virtual Reality (VR) daarentegen creëert een compleet nieuwe, virtuele wereld. Hiermee kun je je volledig onderdompelen in een andere omgeving. VR wordt ervaren via een VR-bril die je ogen afsluit van de echte wereld.

Augmented reality (AR) en virtual reality (VR) worden steeds makkelijker te gebruiken. Daardoor zijn ze voor meer mensen beschikbaar. Dit heeft geleid tot een groei van het gebruik van AR en VR voor marketingdoeleinden. Bedrijven gebruiken AR en VR om hun producten of diensten op een meer meeslepende manier te presenteren.

#5 360 graden video wordt steeds populairder

360 graden video geeft kijkers een unieke ervaring. Ze kunnen zich ronddraaien en alles om hen heen zien, alsof ze er zelf bij zijn. Deze meeslepende ervaring maakt 360 graden video een krachtig marketinginstrument.

Bedrijven kunnen 360 graden video gebruiken om klanten een virtuele ervaring te bieden van hun producten. Dit kan bijvoorbeeld worden gedaan door klanten hun producten virtueel te laten rondlopen in een winkel.

#6 Influencer marketing blijft een krachtige strategie

Voor bedrijven blijft influencer marketing een krachtige strategie om hun producten of diensten te promoten. Influencers hebben een groot en betrokken publiek, en ze kunnen een positieve invloed hebben op de koopbeslissingen van hun volgers.

Studies tonen aan dat nano-influencers (degenen met minder dan 5.000 volgers) de hoogste betrokkenheid genereren, gevolgd door micro-influencers (gebruikers met 5.000-20.000 volgers). De reden hiervoor is dat het publiek micro- en nano-influencers als authentieker en betrouwbaarder beschouwen.

#7 AI-gebaseerde video bewerking

AI-gebaseerde videobewerkingstools gebruiken kunstmatige intelligentie om taken te automatiseren die traditioneel door videobewerkers worden uitgevoerd. Deze taken kunnen wisselen van het bijsnijden en rangschikken van clips tot het toevoegen van effecten en filters.

Deze tools maken het voor bedrijven en contentmakers eenvoudiger om professionele video’s te maken, zonder dat ze veel ervaring hebben met videobewerking. Dit bespaart tijd en geld, vooral voor bedrijven die veel video’s moeten bewerken.

Waarom Triple8 voor je videocontent?

Video met ondertiteling wordt steeds belangrijker. Steeds meer mensen bekijken video’s zonder geluid, zoals tijdens het autorijden of werken. Hier komt Triple8 in beeld: we helpen je automatisch je video’s te ondertitelen met behulp van AI.

Onze AI-gestuurde ondertitelingservice ondersteunt meer dan 20 talen, waardoor het de perfecte keuze is voor jou als social media content maker of voor je bedrijf. Ontdek hieronder snel de voordelen van Triple8:

 • Automatische ondertiteling: Laat AI het werk doen. Wij ondertitelen je video’s snel en nauwkeurig.
 • 20+ talen: Ondertitel je video in meerdere talen om een breder publiek te bereiken.
 • Realtime samenwerken: Werk samen met anderen terwijl je de ondertiteling aanpast, realtime en moeiteloos. Dit kan met ons professioneel abonnement.
 • Tekststijl bewerken: Personaliseer je ondertiteling met aanpassingen zoals lettertype.

Probeer Triple8 nu gratis! Ontdek hoe eenvoudig het is om je video’s toegankelijker en aantrekkelijker te maken. Upload direct een video en ervaar het zelf.