Transcriberen en transcriptie: Wat is het?
Als je wel eens een diepte-interview hebt gehouden, komt de term ‘transcriptie’ je waarschijnlijk wel bekend voor. Waar staat het ook al weer voor en hoe ’transcribeer’ je eigenlijk? Dit en meer vertellen we je in deze blog.
Wat betekent transcriptie?
Transcriptie betekent letterlijk “kopie” of “omzetten”. Transcriptie is het omzetten van audio naar tekst, en is dus een uitgeschreven versie van een gespreksopname. Vaak hebben mensen en organisaties een transcriptie nodig wanneer zij een vergadering, monoloog of interview hebben opgenomen.
Welke vormen van transcriptie zijn er?
In de Nederlandse taal zijn er twee mogelijkheden om audio om te zetten in tekst. Je kunt de audio letterlijk of woordelijk omzetten naar tekst. Bij een letterlijke uitwerking worden stopwoorden, herhalingen en tussenwerpsels meegenomen. Dit kan nodig zijn als de intonatie van de sprekers geïnterpreteerd dient te worden. Nadeel is dat dit niet prettig leest. Voor standaard interviews of vergaderingen is een letterlijke uitwerking van een opname vaak niet nodig.
Waarom transcriberen?
Door een vergadering, interview of bespreking te transcriberen, krijg je een volledig verslag waarin alle informatie is meegenomen. In plaats van ter plekke te notuleren, neem je de conversatie op en schrijf je achteraf het gesprek uit. Dit zorgt ervoor dat er geen informatie verloren kan gaan en je tijdens het gesprek actief kan meeluisteren. Het transcript kan je vervolgens gebruiken voor onderzoeksdoeleinden of dataopslag. Voor een journalist is het omzetten van een geluidsopname op papier een uitstekend middel om een interview grondig te analyseren en om citaten juist te formuleren in een artikel of persbericht. Een verkeerd citaat kan immers grote gevolgen hebben.
Wat is het verschil tussen transcriberen en ondertitelen?
Een transcriptie is een uitgeschreven versie van een audiofragment wat vaak wordt gebruikt voor onderzoeksdoeleinden. Transcriptie is meestal een letterlijke uitwerking, dus inclusief stopwoorden zoals ‘uh’ of ‘hmm’, maar ook met audiodescripties van geluiden zoals [gelach] of [telefoon rinkelt].
Ondertiteling daarentegen is een tekstuele versie van alleen de gesproken tekst bij een videofragment. Hierbij zijn de zinnen gecomprimeerd, zodat de kijker de spreker kan bijhouden. Je kunt ondertiteling vaak vinden aan de onderkant van een video.
Hoe kom ik aan een transcriptie van mijn video?
Het is heel gemakkelijk om het transcriptie bestand van je video te verkrijgen met behulp van Triple8. Dit bestand wordt ook wel aangeduid als .txt. In de Triple8 editor creëer je dit binnen 5 minuten. Volg hiervoor de volgende stappen:
- Upload je video
- Bewerk de tekst waar nodig
- Download als tekstbestand
Wil je nog meer weten over ondertiteling? Bijvoorbeeld hoe je op social media ondertiteling toevoegt of wat het verschil is tussen open en gesloten ondertiteling? Kijk dan op onze blog pagina voor meer interessante artikelen!
Hoe voeg je ondertiteling toe in ShotCut?
In deze blog ontdek je hoe je ondertiteling toevoegt aan een video in ShotCut.
Hoe voeg je ondertiteling toe in Final Cut Pro?
In dit artikel lees je hoe je ondertiteling moet toevoegen aan een video in Final Cut Pro.
Hoe voeg je ondertiteling toe in Davinci Resolve?
In dit artikel wordt uitgelegd hoe je ondertiteling toevoegt aan een video in Davinci Resolve.
Ontdek de 9 beste lettertypes voor ondertiteling
In dit artikel ontdek je welke lettertypes je het beste kan gebruiken voor het ondertitelen van jouw video's om de leesbaarheid te verhogen.
Commercials met ondertiteling: positief effect op merk en inclusiviteit
In dit artikel leggen we de bevindingen van het onderzoek door Ad Alliance in samenwerking met DVJInsights en Procter & Gamble uit. Uit dit onderzoek is gebleken dat commercials meer effect hebben als er ondertiteling is toegevoegd.
Een taal leren met ondertiteling bij films of series
In dit artikel leggen we uit hoe je een vreemde taal kan leren met behulp van ondertiteling bij films en series. Ook leggen we uit hoe je jouw eigen ondertiteling kan maken.
Ondertiteling voor doven en slechthorenden op televisie, hoe stel je het in?
Ontdek in dit artikel hoe je stapsgewijs ondertiteling moet instellen voor doven en slechthorenden, zodat ook zij kunnen genieten van televisie programma's.
Hoe ondertiteling downloaden?
In dit artikel wordt een stappenplan gegeven waarmee men zelfstandig ondertiteling kan downloaden.
Video trends van 2022 deel II
In deze blog worden de e-commerce en video marketing trends van het komende jaar (2022) besproken.
Video trends van 2024
In dit artikel worden de video trends van het komende jaar (2024) besproken.
Een video vertalen, hoe doe ik dat?
In deze blog leggen we je uit hoe je een video kan vertalen met Triple8 en waarom dat handig kan zijn.
Ondertitels maken automatisch of handmatig?
Voor je video wil je foutloos ondertitels maken in de oorspronkelijke taal of in een andere taal. Kies je dan voor menselijke ondertiteling of machine ondertiteling? En wat zijn de voordelen en nadelen van deze manieren van ondertitelen?
Wat is het verschil tussen open ondertiteling, closed captions en SDH?
In deze blog leggen we je uit wat het verschil is tussen open en gesloten ondertiteling en wat je ermee kan doen.
YouTube ondertiteling en Triple8 – het verschil
In deze guide leggen we je uit wat het verschil is tussen het ondertitelen van je video’s via de YouTube Studio en de Triple8 editor.
Ondertiteling LinkedIn: In 3 stappen LinkedIn video’s ondertitelen
In deze guide leggen we je uit hoe je in 3 stappen op LinkedIn video's kan ondertitelen.
Ondertiteling Instagram in slechts 4 stappen
Ondertiteling aan je Instagram video's toevoegen doe je gemakkelijk met deze 4 stappen.
Regel jouw TikTok ondertiteling in slechts 4 stappen
In dit artikel leggen we uit hoe je in vier stappen ondertiteling toevoegt aan je TikTok-video’s.
Ondertiteling Premiere Pro: In maximaal 5 stappen je video’s ondertitelen
In deze guide leggen we je uit hoe je in Premiere Pro video’s kan ondertitelen en hoe je de ondertiteling kan bewerken.
In 6 stappen je iMovie video’s ondertitelen
In dit artikel eggen we je uit hoe je in iMovie ondertiteling kan toevoegen. Hoewel iMovie geen ondertiteling functie heeft, is het wel mogelijk om handmatig ondertiteling toe te voegen.
Ondertiteling Facebook: In 4 stappen Facebook video’s ondertiteld
In deze blog leggen we je uit hoe je op Facebook ondertiteling, in meerdere talen, kan toevoegen aan je video, bewerken en ook weer kan verwijderen.
Wat is een SRT-bestand nu precies?
Wat is een SRT-bestand, waar staat de afkorting SRT voor en waarvoor heb je het nodig? We leggen het je uit.
Video’s ondertitelen: De ultimate guide voor ondertitelen
In deze guide over video’s ondertitelen leggen we uit wat een SRT-bestand is en hoe je video’s kan ondertitelen op Facebook, Youtube, Instagram, TikTok, LinkedIn, Premiere Pro en iMovie.
Instructies voor het toevoegen van ondertiteling aan YouTube-video’s
In dit artikel leggen met behulp van een handig stappenplan uit hoe je ondertiteling kan toevoegen en bewerken aan YouTube video's.