Ondertiteling Instagram in slechts 4 stappen
Blog
4 min Leestijd

Ondertiteling Instagram in slechts 4 stappen

Laatst gewijzigd op 6 februari 2024.

Ondertiteling bij video wordt meer en meer een must. Op Instagram ondertiteling toevoegen aan je video’s zorgt voor meer bereik. Hierdoor wordt je video namelijk toegankelijk voor doven en slechthorenden, maar ook voor iedereen die zonder geluid op social media scrolt. In dit artikel leggen we je in vier stappen uit hoe je ondertiteling toevoegt aan je video.

In dit artikel

Hoe voeg ik ondertiteling toe aan mijn Instagram-video?

Op dit moment heeft Instagram (nog) geen functie om SRT-bestanden te uploaden bij een video. Desondanks is er een manier om dit toch voor elkaar te krijgen. En dat is simpelweg door video’s te uploaden die al zijn voorzien van ondertitels.

Heb je nog geen video met ondertiteling? Geen probleem. Triple8 doet het automatisch voor je binnen 5 minuten en kan de ondertiteling vertalen naar 10+ andere talen. Volg hiervoor de volgende stappen:

 1. Upload je video in de Triple8 editor
 2. Bewerk de ondertiteling waar nodig
 3. Download de video
 4. Plaats je ondertitelde video op Instagram

Ondertiteling op Instagram zorgt voor betere resultaten

Een studie van het bedrijf Quintly heeft aangetoond dat video’s met ondertiteling op Instagram tot 12% meer weergaven en 10% meer interactie genereren dan video’s zonder ondertiteling. De studie keek naar 100.000 video’s die in 2023 op Instagram zijn gepubliceerd. De video’s waren in verschillende talen en hadden verschillende lengtes.

De resultaten van de studie waren gelijk over alle factoren. Video’s met ondertiteling werden in alle gevallen vaker bekeken en geliked dan video’s zonder ondertiteling. Er zijn een aantal redenen waarom ondertiteling voor betere resultaten op Instagram kan zorgen.

Ten eerste kunnen ondertiteling mensen helpen die het geluid van hun telefoon niet kunnen of willen aanzetten. Ten tweede kunnen ondertiteling mensen helpen die de taal van de video niet spreken. Ten slotte kunnen ondertiteling mensen helpen die de video in een rustige omgeving bekijken en niet willen dat anderen om hen heen de audio kunnen horen.

De plaatsing van de ondertiteling

Bij het plaatsen van ondertiteling in je Instagram-video zijn er een paar dingen om in gedachten te houden:

 • Zorg ervoor dat de ondertiteling duidelijk zichtbaar is. In een ideale situatie gebruik je een lettergrootte van minimaal 16 punten en een heldere, opvallende kleur. Ontdek snel de negen beste lettertypes voor ondertiteling.
 • De ondertiteling mag niet het beeld van je video blokkeren. Plaats de ondertiteling onderaan het beeld, of bovenaan als dit nodig is.
 • Pas de ondertiteling aan als deze belangrijke visuele informatie blokkeert. Je kunt de ondertiteling bijvoorbeeld kleiner maken of de kleur aanpassen.

Door deze tips te volgen, kun je ervoor zorgen dat je ondertiteling goed zichtbaar en leesbaar is, en dat deze het kijkplezier van je video niet belemmert.

Tips voor het bewerken van ondertiteling op Instagram

Op basis van de resultaten van de Quinly studie geven we de volgende tips voor het bewerken van je ondertiteling op Instagram:

 • Voeg ondertiteling toe aan al je video’s op Instagram.
 • Zorg ervoor dat de ondertiteling correct en duidelijk zijn.
 • Gebruik korte en bondige zinnen.
 • Gebruik een lettergrootte van minimaal 16 punten.
 • Door deze aanbevelingen op te volgen, kun je ervoor zorgen dat je video’s op Instagram door een groter publiek worden bekeken en gewaardeerd.

Waarom voor Triple8 kiezen?

Triple8 is een toonaangevende ondertitelingsservice die automatische en handmatige ondertiteling biedt voor video’s in elke taal. Het is een ideale keuze voor het toevoegen van ondertiteling aan je Instagram-video’s, omdat het de volgende voordelen biedt:

 • Hoge kwaliteit: Triple8 gebruikt geavanceerde AI-technologie om ondertiteling te genereren die nauwkeurig en duidelijk is. De ondertiteling wordt ook door mensen nagekeken om de kwaliteit te garanderen.
 • Snelheid: Triple8 kan video’s binnen een paar minuten ondertitelen. Dit is ideaal voor contentmakers die snel ondertiteling nodig hebben voor hun Instagram-video’s.
 • Kosteneffectief: Triple8 biedt een betaalbare oplossing voor het toevoegen van ondertiteling aan je Instagram-video’s.

Meer tips voor video’s ondertitelen?

Meer weten over het ondertitelen van video’s voor bijvoorbeeld andere socialmediakanalen zoals YouTube en TikTok? Of hoe je ondertiteling toevoegt in videobewerkingprogramma’s zoals Premiere Pro en iMovie? Lees dan onze ultieme gids voor video’s ondertitelen waarin we dit allemaal uitleggen.