SRT-bestand

Terug naar kennisbank

Wat is een SRT-bestand?

Een SRT-bestand, ook wel bekend als SubRip Subtitlebestand, is een tekstbestand dat wordt gebruikt om ondertitels te synchroniseren met video’s. Het bevat de gesynchroniseerde tekstuele transcriptie van gesproken dialogen of andere auditieve informatie in de video. SRT-bestanden zijn gestructureerd met tijdcodes die aangeven wanneer elke ondertitel moet verschijnen en verdwijnen tijdens het afspelen van de video. Dit maakt het mogelijk voor mediaspelers en videobewerkingssoftware om ondertitels nauwkeurig weer te geven op het scherm.

Vaak kunnen SRT-bestanden worden bewerkt met teksteditors om de inhoud van de ondertitels aan te passen of te vertalen naar verschillende talen. SRT-bestanden worden veel gebruikt voor het toevoegen van ondertiteling aan films, tv-shows, online video’s en andere vormen van multimedia-inhoud om de toegankelijkheid en begrijpelijkheid te verbeteren voor kijkers in verschillende talen of met gehoorproblemen.

In een SRT-bestand worden de tekstuele ondertitels getimed met de bijbehorende audio- of videobestanden. Het bevat typisch de volgende elementen voor elke ondertitelregel:

  • Een numerieke volgorde die de positie van de ondertitel aangeeft.
  • De tijdcodes die aangeven wanneer de ondertitel begint en eindigt.
  • De eigenlijke tekst van de ondertitel.

Gerelateerde onderwerpen: