Wat is het verschil tussen open ondertiteling, closed captions en SDH?
Blog
4 min Leestijd

Wat is het verschil tussen open ondertiteling, closed captions en SDH?

Laatst gewijzigd op 8 april 2024.

Als je iets leest over ondertiteling wordt er vaak gesproken over open en gesloten ondertiteling (of open en closed captioning). Maar wat betekenen deze termen nu eigenlijk? En wat kun je ermee? Lees snel verder, want dat leggen we voor uit in deze blog.

In dit artikel

Wat betekent open ondertiteling (open captions)?

Open captions, in het Nederlands ook wel ‘open ondertiteling’ genoemd, is het weergeven van wat er gezegd wordt onderaan het scherm in maximaal twee regels. Meestal in witte letters. Open ondertiteling is permanent zichtbaar. De kijker hoeft hiervoor niets aan te zetten om ze te zien. Open ondertiteling is bijvoorbeeld vaak aanwezig bij niet-Nederlands gesproken films in de bioscoop.

Wat betekent gesloten ondertiteling (closed captions)?

Closed captions, ofwel gesloten ondertiteling, is ondertiteling die in de eerste plaats voor slechthorenden bedoeld is. Deze gesloten ondertitels worden aangegeven met het bekende CC-symbool.

Daarmee heb je als kijker de keuze om de ondertiteling aan of uit te zetten. Als je tv aan het kijken bent, kun je via Teletekst 888 ondertiteling inschakelen. Bij gesloten ondertiteling ligt de leessnelheid hoger dan bij open ondertiteling. Uit onderzoek is gebleken dat slecht- en niet-horenden een hogere leessnelheid verkiest. Op die manier kan er in dezelfde tijd meer tekst weergegeven worden.

Daarbij vraagt gesloten ondertiteling vaak ook meer tekst. Dit omdat zowel slechthorenden als niet-horenden de extra informatie die horende kijkers via het geluid oppikken, niet meekrijgen. Bij open ondertiteling worden bijvoorbeeld eenvoudige antwoorden als ‘ja’ en ‘nee’ meestal weggelaten. De kijker hoort dit en ook in min of meer vertrouwde talen als Engels, Frans en Duits begrijpt. Bij gesloten ondertiteling moeten ook geluiden zoals een telefoon die overgaat of een deur waarop wordt geklopt worden meegenomen in de beschrijving. 

Tip: Ontdek snel hoe je ondertiteling voor doven en slechthorenden op televisie instelt.

Wanneer open en gesloten ondertiteling gebruiken?

Open ondertiteling wordt gebruikt als de optie om ondertiteling aan of uit zetten niet aanwezig is. Op websites bieden sommige hosting services bijvoorbeeld geen optie voor ondertiteling, waardoor het noodzakelijk is om ondertiteling standaard toe te voegen. Ook voor video’s die worden geplaatst op social media wordt ondertiteling steeds meer een must. Uit onderzoek blijkt dat 85% van alle video’s wordt bekeken zonder geluid.

Het verschil tussen open en closed captions

Gesloten ondertiteling is in eerste instantie ontwikkeld voor slecht- en niet-horenden. Maar het wordt ook toegepast ter ondersteuning bij mensen die leren lezen, een nieuwe taal leren of zich in een omgeving bevinden waar de audio moeilijk te verstaan is. Daarnaast wordt ondertiteling ook vaak aangezet door kijkers die het fijn vinden om de uitgesproken tekst mee te kunnen lezen.

De beschikbaarheid van wel of niet de keuze hebben voor ondertiteling is het grote verschil tussen open en gesloten ondertiteling. Aangezien een groot deel van de kijkers voorkeur geeft aan het kunnen aanpassen van hun kijkervaring, zou je waar mogelijk ondertiteling moeten toevoegen.

Wat zijn SDH-ondertitelingen?

SDH is een vorm van ondertiteling die zowel de elementen van gewone ondertiteling als gesloten ondertiteling combineert. Normale ondertiteling gaat ervan uit dat de kijker in staat is om de gesproken audio te horen, maar de taal niet machtig is. Terwijl SDH-ondertiteling is ontworpen voor situaties waarin de kijker de audio niet kan horen, vergelijkbaar met gesloten ondertiteling. Deze SDH-ondertiteling wordt gebruikt op platforms die geen gesloten ondertiteling ondersteunen. Bovendien kan SDH-ondertiteling worden vertaald naar andere talen om de inhoud toegankelijk te maken voor doven en slechthorenden die andere talen beheersen.

Verschil in plaatsing tussen SDH-ondertiteling en gesloten ondertiteling

SDH-ondertiteling en gesloten ondertiteling verschillen ook in de manier waarop ze op het scherm worden geplaatst. Gesloten ondertiteling kan normaal gesproken op verschillende locaties op het scherm worden geplaatst, vooral om gebruikers te identificeren is dit handig. SDH-tekst wordt vaak gecentreerd en vastgezet in het onderste deel van het scherm.

Esthetisch verschil tussen SDH-ondertiteling en gesloten ondertiteling

SDH-ondertiteling verschilt op verschillende manieren van gesloten ondertiteling. Het eerste verschil betreft het uiterlijk. Gesloten ondertiteling wordt meestal weergegeven als witte tekst op een zwarte achtergrond, terwijl SDH-ondertiteling meestal wordt weergegeven met dezelfde lettertypes en proporties als vertaalde ondertiteling. Tegenwoordig hebben zowel ondertiteling als gesloten ondertiteling vaak instellingen waarmee kijkers het lettertype, de kleur en de grootte van de tekst kunnen aanpassen.