Het verschil tussen open en gesloten ondertiteling (open en closed captions)
Blog
2 min Leestijd

Het verschil tussen open en gesloten ondertiteling (open en closed captions)

Als je iets leest over ondertiteling wordt er vaak gesproken over open en gesloten ondertiteling (of open en closed captions). Maar wat betekenen deze termen nou eigenlijk? En wat kan je ermee? Dit leggen we voor je uit in deze blog. 

Wat betekent open ondertiteling (open captions)?

Open captions, in het Nederlands ook wel ‘open ondertiteling’ genoemd, is het weergeven van wat er gezegd wordt onderaan het scherm in maximaal twee regels. Meestal in witte letters. Open ondertiteling is permanent zichtbaar. De kijker hoeft hiervoor niets aan te zetten om ze te zien. Open ondertiteling is bijvoorbeeld vaak aanwezig bij niet-Nederlands gesproken films in de bioscoop.

Wat betekent gesloten ondertiteling (closed captions)?

Closed captions, ofwel gesloten ondertiteling, is ondertiteling die in de eerste plaats voor slechthorenden bedoeld is. Deze gesloten ondertitels worden aangegeven met het bekende CC-symbool. 

Daarmee heb je als kijker de keuze om de ondertiteling aan of uit te zetten. Als je tv aan het kijken bent, kan je via Teletekst 888 ondertiteling inschakelen. Bij gesloten ondertiteling ligt de leessnelheid hoger dan bij open ondertiteling. Uit onderzoek is gebleken dat slecht- en niet-horenden een hogere leessnelheid verkiest. Op die manier kan er in dezelfde tijd meer tekst weergegeven worden.

Daarbij vraagt gesloten ondertiteling vaak ook meer tekst, omdat slecht- en niet-horenden de extra informatie die horende kijkers via het geluid oppikken niet meekrijgen. Bij open ondertiteling worden bijvoorbeeld eenvoudige antwoorden als ‘ja’ en ‘nee’ meestal weggelaten omdat de kijker ze hoort en ook in min of meer vertrouwde talen als Engels, Frans en Duits begrijpt. Bij gesloten ondertiteling moeten ook geluiden zoals een telefoon die overgaat of een deur waarop wordt geklopt worden meegenomen in de beschrijving. 

Wanneer open en gesloten ondertiteling gebruiken?

Open ondertiteling wordt gebruikt als de optie om ondertiteling aan of uit zetten niet aanwezig is. Op websites bieden sommige hosting services bijvoorbeeld geen optie voor ondertiteling, waardoor het noodzakelijk is om ondertiteling standaard toe te voegen. Ook voor video’s die worden geplaatst op social media wordt ondertiteling steeds meer een must. Uit onderzoek blijkt dat 85% van alle video’s wordt bekeken zonder geluid.

Het verschil tussen open en closed captions

Gesloten ondertiteling is in eerste instantie ontwikkeld voor slecht- en niet-horenden. Maar het wordt ook toegepast ter ondersteuning bij mensen die leren lezen, een nieuwe taal leren of zich in een omgeving bevinden waar de audio moeilijk te verstaan is. Daarnaast wordt ondertiteling ook vaak aangezet door kijkers die het fijn vinden om de uitgesproken tekst mee te kunnen lezen. 

De beschikbaarheid van wel of niet de keuze hebben voor ondertiteling is het grote verschil tussen open en gesloten ondertiteling. Aangezien een groot deel van de kijkers voorkeur geeft aan het kunnen aanpassen van hun kijkervaring, zou je waar mogelijk ondertiteling moeten toevoegen.