Closed captions (CC)

Terug naar kennisbank

Wat zijn closed captions?

Closed Captions, oftewel cc ondertiteling, zijn tekstuele weergaven van gesproken inhoud die tijdens een video worden weergegeven. Ze zijn bedoeld om dove of slechthorende kijkers te helpen de dialoog en geluidseffecten te begrijpen die in de video worden gebruikt. Closed captions kunnen ook nuttig zijn voor kijkers die de taal van de video niet begrijpen of voor diegenen die liever de tekst lezen in plaats van naar de audio te luisteren.

Het woord “closed” in closed captions betekent dat kijkers de mogelijkheid hebben om de ondertiteling in of uit te schakelen, afhankelijk van hun voorkeur. Dit in tegenstelling tot “open captions”, die permanent in de video zijn ‘ingebrand’ en niet kunnen worden uitgeschakeld.

Closed captions kunnen handmatig worden toegevoegd aan video’s door makers of automatisch worden gegenereerd met behulp van spraakherkenningstechnologieën en software. Ze bevatten vaak ook informatie over geluidseffecten en muziek die in de video voorkomen, om de kijkervaring te verrijken voor mensen met auditieve beperkingen.

Gerelateerde onderwerpen: