Instructies voor het toevoegen van ondertiteling aan YouTube-video’s
Blog
7 min Leestijd

Instructies voor het toevoegen van ondertiteling aan YouTube-video’s

Laatst gewijzigd op 10 april 2024.

Het toevoegen van ondertiteling aan je YouTube-video’s is een belangrijke stap om je publiek te vergroten en je content toegankelijk te maken voor een breder publiek. In deze uitgebreide gids bespreken we stap voor stap hoe je ondertiteling aan je YouTube-video’s kunt toevoegen, inclusief tips voor het bewerken en verwijderen van ondertiteling, evenals het toevoegen van meertalige ondertiteling.

In dit artikel

Waarom een YouTube video ondertitelen?

Allereerst: waarom ook alweer ondertitelen? Ondertiteling toevoegen aan video is belangrijk om verschillende redenen. Je maakt je video gebruiksvriendelijker, vergroot de toegankelijkheid en maakt je content beter vindbaar. Voor de grote groep doven en slechthorenden die Nederland telt is ondertiteling cruciaal om te begrijpen wat er in een video wordt gezegd.

Maar ook voor mensen zonder gehoorproblemen neemt de vraag toe, bijvoorbeeld als iemand onderweg is en geen koptelefoon bij zich heeft. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat zelfs de mensen die een video met geluid bekijken de inhoud van de video beter begrijpen met ondertiteling.

Verschillende methodes van ondertiteling

Als je gebruik wil maken van video ondertiteling op YouTube, dan zijn er drie methodes beschikbaar. Hieronder leggen we de drie methodes uit:

#1 Handmatig typen van de ondertiteling

Een van de methodes is het gebruik van handmatige ondertiteling in YouTube Studio. Het voordeel hiervan is dat je de volledige controle hebt over wat in de ondertiteling wordt getoond. Wel moet je rekening houden dat dit tijdrovend is. Voor een video van 1 minuut, heb je 4 minuten nodig om een video te ondertitelen.

#2 Automatische ondertiteling

Een andere methode is automatische ondertiteling. Met behulp van spraakgestuurde programma’s wordt er automatisch ondertiteling gecreëerd. Hiermee kun je op een efficiënte manier video ondertiteling maken. Uit de praktijk blijkt dat dit niet zo vlekkeloos gaat. Dit komt doordat YouTube gebruikmaakt van spraakgestuurde programma’s die moeite hebben met verschillende talen, maar vooral met de uitspraak van mensen en het dialect dat wordt gesproken. Hierdoor kunnen woorden verkeerd worden geïnterpreteerd en komen deze niet overeen met wat er daadwerkelijk gezegd wordt.

#3 Upload een ondertiteling met een SRT-bestand

Ook is het mogelijk om vooraf gecreëerde ondertiteling te uploaden met behulp van een SRT-bestand. Een SRT-bestand is een bestand waarin per seconde staat genoteerd wanneer en welke tekst als ondertiteling in een video getoond moet worden. Zo’n bestand kun je door Triple8 laten creëren. Het is heel simpel: upload je video bij Triple8 en laat je video automatisch ondertitelen en vertalen binnen 5 minuten. Bewerk de ondertiteling waar nodig en download je video met ondertiteling.

Verschil Triple8 en YouTube Studio ondertiteling

De ondertiteling van Triple8 werkt beter dan de automatische ondertiteling van YouTube, want onze software werkt met AI dat leert van de teksten die hij uit audio haalt en de aanpassingen die je daarop doet. Doordat de ondertiteling contextueel wordt toegepast, krijg je de beste vertaling of ondertiteling bij je video. Je kunt de ondertiteling controleren en aanpassen waar nodig. Als je daar zelf geen tijd voor hebt, kun je ook gebruikmaken van ‘Triple8 Human’. Wij leveren binnen 24 uur een 100% perfect ondertitelde video die handmatig gecontroleerd is door professionele native speakers.

Ondertiteling instellen met Youtube Studio

Wil je toch liever ondertiteling instellen met YouTube Studio? Volg de onderstaand stappenplan om eenvoudig ondertiteling toe te voegen aan jouw YouTube video.

Stap 1: Toegang tot de YouTube Studio

Om te beginnen met het toevoegen van video ondertiteling, moet je de Youtube Studio openen. Volg deze eenvoudige stappen:

 • Ga naar YouTube Studio door in te loggen op je YouTube-account.
 • Klik op het menu aan de linkerkant en selecteer “Ondertiteling.”


youtube - ga naar ondertiteling

Stap 2: Selecteer de video

Nu je in de sectie “Ondertiteling” bent, moet je de video selecteren waaraan je ondertiteling wilt toevoegen. Volg deze stappen:

 • Blader door je lijst met video’s en selecteer de specifieke video waarvoor je ondertiteling wilt maken of bewerken.


youtube - selecteer de video

Stap 3: Kies de taal van de ondertiteling

Voordat je verder gaat, moet je de taal selecteren waarin je de ondertiteling wilt toevoegen. Hier is hoe je dat doet:

 • Klik op “Toevoegen” en selecteer de gewenste taal voor de ondertiteling.


captions YT - kies de gewenste taal

Stap 4: Kies een methode om ondertiteling toe te voegen

Nu komt het cruciale gedeelte – het daadwerkelijk toevoegen van ondertiteling aan je video. YouTube biedt verschillende methoden om dit te doen:

captions YT - kies methode voor ondertitelen

#1 Upload een SRT-bestand met timing

Deze methode is handig als je al ondertiteling voor YouTube hebt gedownload. Je beschikt dan over een SRT-bestand, bijvoorbeeld dankzij de behulp van diensten zoals Triple8. Als je over een SRT-bestand beschikt, volg dan deze stappen:

 1. Klik op “Bestand uploaden” en selecteer het SRT-bestand dat je wilt gebruiken.
 2. Kies “Met timing” om ervoor te zorgen dat de ondertiteling correct gesynchroniseerd wordt met je video.

#2 Automatisch synchroniseren

Je ondertiteling synchroniseren kun je automatisch laten uitvoeren door de volgende methode te gebruiken:

 • Klik op “Automatisch synchroniseren” en wacht terwijl YouTube de timing voor de door jou ingevoerde tekst bepaalt.

#3 Handmatig typen van de ondertiteling

Als je de volledige controle wilt over wat er in je ondertiteling staat en hoe het getimed is, kun je ervoor kiezen om de ondertiteling handmatig toe te voegen:

 • Klik op “Typ handmatig” en voer de ondertiteling in terwijl je de timing bepaalt.

#4 Automatisch vertalen (woord voor woord)

YouTube biedt ook een automatische vertaalfunctie, hoewel deze woord voor woord vertaalt en niet in contextuele zinnen zoals Triple8. Hier is hoe je het kunt gebruiken:

 • Klik op “Automatisch vertalen” en laat YouTube de audio automatisch naar tekst omzetten.
 • Als je niet bekend bent met wat een SRT-bestand is en hoe je het kunt maken, raden we aan om onze blog te lezen: “Wat is SRT? En waarvoor gebruik je het?

Ondertiteling in meerdere talen toevoegen

Als je een breder publiek wilt bereiken, is het een goed idee om je video in meerdere talen te ondertitelen. Hier is hoe je dat doet:

 1. Herhaal stap 3 en 4 voor elke taal waarin je ondertiteling wilt toevoegen aan je video.
 2. Blijf herhalen totdat de ondertiteling voor elke gewenste taal is toegevoegd.

Bewerken of verwijderen van ondertiteling

Als je je ondertiteling wilt bewerken of verwijderen, volg dan deze stappen:

 • Ga terug naar de YouTube Studio en selecteer “Ondertiteling” in het menu.
 • Kies de video waarvan je de ondertiteling wilt bewerken of verwijderen.
 • Ga naar de gewenste taal en klik op “Bewerken” om aanpassingen te maken of op de [3 puntjes] om de ondertiteling volledig te verwijderen.

Ondertiteling YouTube downloaden

Om ondertiteling van YouTube-video’s te downloaden, kun je verschillende methoden gebruiken. Welke methode je uiteindelijk kiest, is afhankelijk van of de ondertiteling door de uploader is toegevoegd of automatisch door YouTube is gegenereerd. Een populaire methode is in ieder geval het gebruik van online tools of websites die speciaal ontworpen zijn om ondertiteling te extraheren en te downloaden. Deze tools vragen je meestal om de URL van de YouTube-video in te voeren, waarna ze de beschikbare ondertiteling identificeren. Vervolgens kun je de ondertiteling selecteren en het downloaden in verschillende formaten, zoals SRT of TXT. 

Extra tips voor video ondertiteling

Ben je benieuwd hoe je video ondertiteling kunt toevoegen op andere sociale media platforms zoals LinkedIn en Facebook? Of werk je met videobewerkingsprogramma’s en ben je benieuwd hoe je ondertiteling in Premiere Pro of ondertiteling in iMovie kunt toevoegen? Bekijk dan onze uitgebreide handleidingen voor het toevoegen van video ondertiteling, waarin we al deze aspecten in detail bespreken.

Met behulp van ons stappenplan in dit artikel kun je nu probleemloos ondertiteling toevoegen aan je YouTube-video’s, je publiek vergroten en je content toegankelijk maken voor een breder spectrum van kijkers. Volg de stappen en geniet van de voordelen van ondertitelde video’s op YouTube!