Transcriberen en transcriptie: Wat is het?
Blog
2 min Leestijd

Transcriberen en transcriptie: Wat is het?

Als je wel eens een diepte-interview hebt gehouden, komt de term ‘transcriptie’ je waarschijnlijk wel bekend voor. Waar staat het ook al weer voor en hoe ’transcribeer’ je eigenlijk? Dit en meer vertellen we je in deze blog. 

Wat betekent transcriptie?

Transcriptie betekent letterlijk “kopie” of “omzetten”. Transcriptie is het omzetten van audio naar tekst, en is dus een uitgeschreven versie van een gespreksopname. Vaak hebben mensen en organisaties een transcriptie nodig wanneer zij een vergadering, monoloog of interview hebben opgenomen.

Welke vormen van transcriptie zijn er?

In de Nederlandse taal zijn er twee mogelijkheden om audio om te zetten in tekst. Je kunt de audio letterlijk of woordelijk omzetten naar tekst. Bij een letterlijke uitwerking worden stopwoorden, herhalingen en tussenwerpsels meegenomen. Dit kan nodig zijn als de intonatie van de sprekers geïnterpreteerd dient te worden. Nadeel is dat dit niet prettig leest. Voor standaard interviews of vergaderingen is een letterlijke uitwerking van een opname vaak niet nodig.

Waarom transcriberen?

Door een vergadering, interview of bespreking te transcriberen, krijg je een volledig verslag waarin alle informatie is meegenomen. In plaats van ter plekke te notuleren, neem je de conversatie op en schrijf je achteraf het gesprek uit. Dit zorgt ervoor dat er geen informatie verloren kan gaan en je tijdens het gesprek actief kan meeluisteren. Het transcript kan je vervolgens gebruiken voor onderzoeksdoeleinden of dataopslag. Voor een journalist is het omzetten van een geluidsopname op papier een uitstekend middel om een interview grondig te analyseren en om citaten juist te formuleren in een artikel of persbericht. Een verkeerd citaat kan immers grote gevolgen hebben.

Wat is het verschil tussen transcriberen en ondertitelen?

Een transcriptie is een uitgeschreven versie van een audiofragment wat vaak wordt gebruikt voor onderzoeksdoeleinden. Transcriptie is meestal een letterlijke uitwerking, dus inclusief stopwoorden zoals ‘uh’ of ‘hmm’, maar ook met audiodescripties van geluiden zoals [gelach] of [telefoon rinkelt].

Ondertiteling daarentegen is een tekstuele versie van alleen de gesproken tekst bij een videofragment. Hierbij zijn de zinnen gecomprimeerd, zodat de kijker de spreker kan bijhouden. Je kunt ondertiteling vaak vinden aan de onderkant van een video.

Hoe kom ik aan een transcriptie van mijn video?

Het is heel gemakkelijk om het transcriptie bestand van je video te verkrijgen met behulp van Triple8. Dit bestand wordt ook wel aangeduid als .txt. In de Triple8 editor creëer je dit binnen 5 minuten. Volg hiervoor de volgende stappen:

  1. Upload je video
    SRT bestand - upload video in Triple8
  2. Bewerk de tekst waar nodig
    txt. bestand - wijzig ondertiteling waar nodig
  3. Download als tekstbestand
    tekstbestand downloaden

Wil je nog meer weten over ondertiteling? Bijvoorbeeld hoe je op social media ondertiteling toevoegt of wat het verschil is tussen open en gesloten ondertiteling? Kijk dan op onze blog pagina voor meer interessante artikelen!