Ontdek de 9 beste lettertypes voor ondertiteling
Laatst gewijzigd op 15 november 2023.
Ondertiteling is een belangrijk onderdeel van de kijkervaring. Of je nu een film in een vreemde taal kijkt of een verhaal wilt volgen zonder geluid. Een aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien, is het kiezen van het juiste lettertype.
Een duidelijk lettertype draagt bij aan een soepele kijkervaring en versterkt de boodschap die wordt overgebracht. In deze blog leggen we uit waarom een duidelijk lettertype zo belangrijk is voor ondertiteling. Ook geven we tips van negen lettertypes die je het beste kunt gebruiken voor ondertiteling.
In dit artikel
- Waarom is een duidelijk lettertype belangrijk?
- Wat zijn de beste lettertypes voor ondertiteling?
- Lettertypes zorgen voor betere leesbaarheid
Waarom is een duidelijk lettertype belangrijk?
Een duidelijk lettertype is belangrijk voor ondertiteling vanwege leesbaarheid en toegankelijkheid. Het garandeert dat kijkers, ongeacht het schermformaat, snel en moeiteloos de tekst kunnen begrijpen. Dit draagt bij aan een vloeiende kijkervaring en maakt de content toegankelijk voor een breed publiek, inclusief mensen met visuele beperkingen.
Het juiste lettertype verbetert ook de esthetische aantrekkingskracht en past zich aan bij de sfeer van de film of serie. Kortom, een duidelijk lettertype versterkt de communicatie en verhoogt de impact van de ondertiteling.
Wat zijn de beste lettertypes voor ondertiteling?
Het kiezen van het juiste lettertype draagt dus bij aan een betere kijkervaring. Hieronder hebben we negen lettertypes op een rij gezet die je het beste kunt gebruiken voor het toepassen van ondertiteling:
#1 Arial
Arial is één van de meest gebruikte lettertypes voor ondertiteling en om goede reden. Het is makkelijk leesbaar en beschikt over duidelijke karakters. Hierdoor is dit lettertype geschikt voor een groot aanbod aan films en series. Arial staat erom bekend dat het geen unieke uitstraling heeft. Wil je juist een uniek lettertype hebben voor je video? Dan is het beter om te kiezen voor één van de onderstaande lettertypes.
#2 Antique Olive
Antique Olive is een geschikt lettertype voor videocontent en ondertiteling, vanwege de klassieke stijl en unieke uitstraling. Het is onder andere ideaal voor grote schermen als digitale borden. Het gebruik van bijvoorbeeld een zwarte achtergrond helpt om het Antique Olive lettertype opvallender en duidelijker te maken.
#3 Archivo
Van alle lettertypes in dit lijstje is Archivo het minst populaire lettertype voor ondertiteling. Het is een groot lettertype en beschikt niet over elegante vormen. Voor video’s waarbij de lettertypes duidelijk moeten zijn en vormgeving een minder belangrijke rol speelt, is dit een geschikt lettertype.
#4 Futura
Futura is een uitstekende keuze voor bijzondere promotievideo’s vanwege zijn schreefloze ontwerp (kleine streepjes aan het uiteinde van een letter), flexibiliteit en leesbaarheid. De standaard versie van dit lettertype is ideaal voor ondertiteling, terwijl er ook versies zijn van dit lettertype voor kleinere schermen. Dit lettertype past bij vrijwel elke tekst en geeft je content een futuristische uitstraling.
#5 Helvetica
Helvetica is een populair lettertype voor veel omroepen en reclamebedrijven. Helvetica heeft een volle vulling en een concrete uitstraling. Met Helvetica heb je veel mogelijkheden qua stijlen, waaronder Condensed Bold, Condensed Black, Thin, Thin Italic, Light, Light Italic en UltraLight. Het bijzondere is dat voor Helvetica zelfs een documentaire is gemaakt, dus dat laat zien hoe speciaal dit lettertype is.
#6 Roboto
Roboto, ontwikkeld door Google, is het gebruikte lettertype voor ondertiteling van Youtube. Het valt op door zijn vriendelijke rondingen, wat het lezen aangenaam maakt. Bovendien biedt Roboto een ruime keuze aan stijlen en lengtes, waardoor je het kunt gebruiken voor verschillende schermformaten en vooral geschikt is voor lange zinnen in ondertiteling.
#7 Times New Roman
Times New Roman is een lettertype dat een uitstekende leesbaarheid heeft. Dit lettertype is speciaal ontwikkeld voor The Times en werd veel gebruikt in de oudere versies van Microsoft Word. Times New Roman is een klassiek lettertype dat eenvoud uitstraalt en laat ondertiteling er verfraaid uitzien. Dit lettertype is bijvoorbeeld ideaal voor ondertiteling met veel korte zinnen.
#8 Tiresias
Tiresias is een uitstekende keuze voor ondertiteling vanwege zijn duidelijkheid en leesbaarheid, vooral voor slechtzienden. Dit lettertype wordt zelfs standaard gebruikt door de BBC. Met verschillende stijlen biedt Tiresias unieke en heldere opties, waardoor het ideaal is voor het overbrengen van veel informatie aan kijkers via tekst op het scherm.
#9 Verdana
Verdana is een gecondenseerd lettertype, dit betekent dat de breedte van het lettertype kan worden verkleind en de tekst nog steeds leesbaar blijft. Dit is ideaal voor kleine schermen zoals mobiele telefoons en kleine tablets, en voegt frisheid toe aan je video. Wanneer je op een groot scherm de nadruk wilt leggen op de video en niet op het lettertype, is dit ook een ideaal lettertype.
Lettertypes zorgen voor betere leesbaarheid
Kortom, het kiezen van het juiste lettertype voor ondertiteling is een belangrijke overweging voor filmmakers en content creators. Het heeft invloed op de leesbaarheid, esthetiek en toegankelijkheid van de content.
Bij het selecteren van een lettertype is het belangrijk om rekening te houden met de context van de film of serie, de doelgroep en de esthetische voorkeuren. Met de juiste keuze van onder andere het lettertype kun je de impact van je film of serie vergroten en het publiek een betere kijkervaring bieden. Probeer het eens!
Hoe voeg je ondertiteling toe in ShotCut?
In deze blog ontdek je hoe je ondertiteling toevoegt aan een video in ShotCut.
Hoe voeg je ondertiteling toe in Final Cut Pro?
In dit artikel lees je hoe je ondertiteling moet toevoegen aan een video in Final Cut Pro.
Hoe voeg je ondertiteling toe in Davinci Resolve?
In dit artikel wordt uitgelegd hoe je ondertiteling toevoegt aan een video in Davinci Resolve.
Commercials met ondertiteling: positief effect op merk en inclusiviteit
In dit artikel leggen we de bevindingen van het onderzoek door Ad Alliance in samenwerking met DVJInsights en Procter & Gamble uit. Uit dit onderzoek is gebleken dat commercials meer effect hebben als er ondertiteling is toegevoegd.
Een taal leren met ondertiteling bij films of series
In dit artikel leggen we uit hoe je een vreemde taal kan leren met behulp van ondertiteling bij films en series. Ook leggen we uit hoe je jouw eigen ondertiteling kan maken.
Ondertiteling voor doven en slechthorenden op televisie, hoe stel je het in?
Ontdek in dit artikel hoe je stapsgewijs ondertiteling moet instellen voor doven en slechthorenden, zodat ook zij kunnen genieten van televisie programma's.
Hoe ondertiteling downloaden?
In dit artikel wordt een stappenplan gegeven waarmee men zelfstandig ondertiteling kan downloaden.
Video trends van 2022 deel II
In deze blog worden de e-commerce en video marketing trends van het komende jaar (2022) besproken.
Video trends van 2024
In dit artikel worden de video trends van het komende jaar (2024) besproken.
Een video vertalen, hoe doe ik dat?
In deze blog leggen we je uit hoe je een video kan vertalen met Triple8 en waarom dat handig kan zijn.
Ondertitels maken automatisch of handmatig?
Voor je video wil je foutloos ondertitels maken in de oorspronkelijke taal of in een andere taal. Kies je dan voor menselijke ondertiteling of machine ondertiteling? En wat zijn de voordelen en nadelen van deze manieren van ondertitelen?
Wat is het verschil tussen open ondertiteling, closed captions en SDH?
In deze blog leggen we je uit wat het verschil is tussen open en gesloten ondertiteling en wat je ermee kan doen.
Transcriberen en transcriptie: Wat is het?
In deze blog leggen we je uit wat een transcriptie is en wat je ermee kunt doen.
YouTube ondertiteling en Triple8 – het verschil
In deze guide leggen we je uit wat het verschil is tussen het ondertitelen van je video’s via de YouTube Studio en de Triple8 editor.
Ondertiteling LinkedIn: In 3 stappen LinkedIn video’s ondertitelen
In deze guide leggen we je uit hoe je in 3 stappen op LinkedIn video's kan ondertitelen.
Ondertiteling Instagram in slechts 4 stappen
Ondertiteling aan je Instagram video's toevoegen doe je gemakkelijk met deze 4 stappen.
Regel jouw TikTok ondertiteling in slechts 4 stappen
In dit artikel leggen we uit hoe je in vier stappen ondertiteling toevoegt aan je TikTok-video’s.
Ondertiteling Premiere Pro: In maximaal 5 stappen je video’s ondertitelen
In deze guide leggen we je uit hoe je in Premiere Pro video’s kan ondertitelen en hoe je de ondertiteling kan bewerken.
In 6 stappen je iMovie video’s ondertitelen
In dit artikel eggen we je uit hoe je in iMovie ondertiteling kan toevoegen. Hoewel iMovie geen ondertiteling functie heeft, is het wel mogelijk om handmatig ondertiteling toe te voegen.
Ondertiteling Facebook: In 4 stappen Facebook video’s ondertiteld
In deze blog leggen we je uit hoe je op Facebook ondertiteling, in meerdere talen, kan toevoegen aan je video, bewerken en ook weer kan verwijderen.
Wat is een SRT-bestand nu precies?
Wat is een SRT-bestand, waar staat de afkorting SRT voor en waarvoor heb je het nodig? We leggen het je uit.
Video’s ondertitelen: De ultimate guide voor ondertitelen
In deze guide over video’s ondertitelen leggen we uit wat een SRT-bestand is en hoe je video’s kan ondertitelen op Facebook, Youtube, Instagram, TikTok, LinkedIn, Premiere Pro en iMovie.
Instructies voor het toevoegen van ondertiteling aan YouTube-video’s
In dit artikel leggen met behulp van een handig stappenplan uit hoe je ondertiteling kan toevoegen en bewerken aan YouTube video's.